Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lehdistötiedotteet

Katso myös rakennusvaiheen kuvia >> kuvagalleriasta


 

Rehutehdas Agroxin toimitusjohtaja vaihtuu

 

Agrox on vuonna 2015 perustettu Suomen modernein rehutehdas Mynämäellä.

– Juha Forsbomin rooli on ollut tärkeässä asemassa tehtaan rakentamisessa ja tuotannon ylösajossa. Tuleva toimitusjohtaja pääsee kiinni hyvässä kasvuvauhdissa olevaan tehtaaseen ja jatkamaan tuotekehitystä uusien rehujen valmistuksessa. Iso kiitos Juhalle hyvin tehdystä työstä, kiittää hallituksen puheenjohtaja Matti Isolauri.

Uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Antti Pusa. Pusa on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja on toiminut tuotantojohtajana ja monissa teknisissä projekteissa työuransa aikana.

–  Agroxin vahvuutena on paikallisuus. Ostamme alueen viljelijöiltä viljaa, jalostamme sen rehuksi ja rehua käyttävät maatilat löytyvät tästä ihan läheltä, kertoo Antti Pusa, Agrox Oy:n uusi toimitusjohtaja

Agrox valmistaa kanan- ja sianrehuja sekä uutuutena broilereiden rehua.

 

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Antti Pusa, puh. 0504616821, antti.pusa@agrox.fi
hallituksen puheenjohtaja Matti Isolauri, puh. 0400829708, matti.isolauri@agrox.fi


 

Rehutehdas Agroxin 100 000 tonnin tuotantoraja rikkoutunut

Lehdistötiedote: 13.12.2018 julkaisuvapaa heti

Syyskuussa 2016 Mynämäellä avattiin Suomen modernein rehutehdas Agrox Oy. Agroxin valmistamasta tuotannosta reilu 60 % on siipikarjalle valmistettua rehua eli muniville kanoille ja broilerilla ja loput 30 % tuotannosta on sikarehua.  

– Saavutettu 100 000 tonnin volyymi nostaa meidät varteenotettavien rehutehtaiden tasolle. Meidän vahvuutena on ketterä ja kevyt organisaatio ja tehtaan tuomat mahdollisuudet tuotekehitykseen, kertoo Agrox Oy toimitusjohtaja Juha Forsbom.

Agrox Oy on pystynyt tuplaamaan vuosituotannon nopealla aikataululla. Nopean kasvun takana on Agroxin vahvuus tehdä uutta uraa uurtavaa tuotekehitystä tiloissaan. Rehutehtaalla on mahdollisuus valmistaa kokonaan uudenlaisia rehuja, mutta tärkeä osa tuotekehitystyötä on myös, että osaa huomioida raaka-aineiden saatavuuden erilaisina viljavuosina. Rehun merkitys on iso, kun puhutaan eläinten hyvinvoinnista. Vain hyvinvoiva eläin tuottaa laadukkaita kananmunia tai lihaa. 

Agrox Oy:lle on myönnetty SGS Germany GmbH auditoimana KAT-sertifikaatti. Myöntämisen jälkeen Agrox Oy täyttää myös Saksan tiukat laatukriteerit rehunvalmistuksessa.  

– Sertifikaatti mahdollistaa meidän rehua käyttäville tiloille sen, että heidän tuotteitaan voidaan viedä ulkomaille, selventää Forsbom.

Lisätietoja:
Antti Pusa, toimitusjohtaja Agrox Oy, p. 0504616821, antti.pusa@agrox.fi

 


 

 

 

Rehutehdas Agroxille tiukat laatukriteerit täyttävä KAT-sertifikaatti

Lehdistötiedote: 23.5.2018 julkaisuvapaa heti

Mynämäelle vuonna 2016 avattu rehutehdas Agrox Oy:lle on myönnetty SGS Germany GmbH auditoimana KAT-sertifikaatti. Myöntämisen jälkeen Agrox Oy täyttää myös Saksan tiukat laatukriteerit rehunvalmistuksessa.

Sertifikaatti on tae laadusta. Sertifikaatti valvoo tarkasti koko ketjun aina raaka-aineiden jäljitettävyyden seuraamisesta rehun valmistukseen.

KAT-sertifiointi on yleinen laatujärjestelmä Keski-Euroopassa, jossa huomioidaan erityisesti kanojen hyvinvointia sekä elinolosuhteita.

Täällä Suomessa KAT-sertifikaatti mahdollistaa Agroxin rehuilla tuotettujen kananmunien toimittamisen myös keskieurooppalaisille kuluttajamarkkinoille.

-  Hankimme sertifikaatin, koska haluamme omalta osaltamme olla mukana edistämässä suomalaisten kananmunien vientiä ulkomaille, toteaa Agrox Oy:n toimitusjohtaja Juha Forsbom. 

Lisätietoja: Antti Pusa, toimitusjohtaja Agrox Oy, p. 0504616821, antti.pusa@agrox.fi

 


 

 

UUSI MODERNI REHUTEHDAS AVAUTUNUT MYNÄMÄELLE

Lehdistötiedote 27.9.2016 julkaisuvapaa heti

 

Agrox Oy on avannut modernin rehutehtaan Mynämäelle. Tehdas on erikoistunut siipikarjan ja sikojen rehuihin, jotka tuotetaan lähituottajilta saatavista raaka-aineista.

Viimeisintä teknologiaa hyödyntävä rehutehtaan rakentaminen on alueellisesti merkittävä investointi.
– Halusimme rakentaa modernin rehutehtaan, joka täyttää tarkat laatukriteerit. Nykyaikaisella laitteistolla pystymme tuottamaan turvallista ja laadukasta lähirehua, kertoo Agrox Oy:n toimitusjohtaja Juha Forsbom.


Mynämäki valikoitui tehtaan paikaksi sopivan tontin ja hyvien liikenneyhteyksiensä ansiosta. Tehdas sijaitsee Roukkulin teollisuusalueella, välittömässä 8-tien läheisyydessä.
–  Tehtaan sijainti on paras mahdollinen. Lähialueilla viljellään paljon, joten viljojen tuominen tiloilta suoraan tehtaalle on helppoa. Lähialueella sijaitsee myös kolmannes maan sikaloista ja kaksi kolmasosaa kanaloista, joten kuljetusmatkat jäävät lyhyiksi, kuvailee Forsbom.

Alkuvaiheessa tehdas työllistää kymmenkunta työntekijää ja tehdas pyörii kahdessa vuorossa.

 

Agrox ja A-Rehu strategiseen yhteistyöhön

Sikarehujen valmistuksessa Agrox Oy tekee yhteistyötä A-Rehu Oy:n kanssa. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa sitä, että Agroxin tehtaassa valmistetaan siipikarjarehuja ja A-Rehun asiakkaille sikarehuja.

Yhteistyö Agroxin kanssa on tärkeää kaikkien eteläsuomalaisten sikatilojen kannalta, sillä markkinoilla ei ole viimeiseen vuoteen ollut juurikaan kilpailua, valottaa A-Rehun toimitusjohtaja Jari Leija.


Agroxin organisaatio vahvistui syyskuussa, kun Piia Hänninen aloitti Agroxin myynnissä.  Ala on minulle aikaisemmasta tuttu, joten on ihana palata takaisin työelämään äitiysloman jälkeen ihanien asiakkaiden pariin, iloitsee Agroxin myynnistä vastaava Piia Hänninen.

Vilja pyritään ostamaan tehtaalle suoraan tiloilta. Tuottajasopimuksia tehdään parhaillaan.
– Ostamme viljaa lähialueilta ja teemme viljan ostosopimuksia suoraan viljelijöiden kanssa, lisää Forsbom.

Lisätietoja:

Antti Pusa, toimitusjohtaja Agrox Oy, p. 0504616821, antti.pusa@agrox.fi

 


 

Uutta kilpailua Etelä-Suomen sikarehumarkkinoille


Lehdistötiedote 19.10.2015 - julkaisuvapaa heti

 

Agrox Oy ja A-Rehu Oy aloittavat yhteistyön sikarehujen valmistuksessa. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa sitä, että Agroxin uuden Mynämäen rehutehtaan valmistuessa 2016 tehtaassa valmistetaan kahdella linjalla Agroxin siipikarjarehuja ja A-Rehun sikarehuja.

”Etelä-Suomessa oli selvästi tilaa ja tarvetta uudelle rehutoimijalle ja tartuimme mahdollisuuteen. Samalla mietimme, miten saisimme rehutehtaasta mahdollisimman toimivan kokonaisuuden. Yhteistyö A-Rehun kanssa varmistaa tehtaalle hyvän käyttöasteen ja hyödymme molemmat yhteistyöstä raaka-aineiden hankinnassa", Juha Forsbom kertoo.

A-Rehu on tähän asti valmistanut sikarehuja vain Koskenkorvan rehutehtaalla Etelä-Pohjanmaalla eikä välimatkan ja sitä myötä rahtien takia ole pystynyt toimimaan kilpailukykyisesti eteläisimmässä Suomessa. "Yhteistyömme Agroxin kanssa on tärkeää kaikkien eteläsuomalaisten sikatilojen kannalta, sillä markkinoilla ei ole viimeiseen vuoteen juuri ollut kilpailua", A-Rehun toimitusjohtaja Jari Leija valottaa yhteistyön kannustimia. Sikarehujen tuotekehityksen, myynnin ja markkinoinnin sekä tilojen ruokintasuunnitelmat hoitaa jatkossakin A-Rehu.

A-Rehu on koko toimintansa ajan kehittänyt voimakkaasti suomalaista sikojen ruokintaa ja erityisesti komponenttiruokintaa, jossa edullinen ja toimiva eläinten ruokinta perustuu tilan omaan viljaan, elintarviketeollisuuden sivujakeisiin kuten ohravalkuaisrehuun ja A-Rehun valmistamiin täydennysrehuihin. "Etelä-Suomessa on historiallisista syistä paljon täysrehuruokintaa, johon meiltä myös löytyy hyviä tuotteita. Olipa tilalla komponentti- tai täysrehuruokinta, teemme parhaamme että rehu toimii ja tilan tuotantotulokset kehittyvät hyvään suuntaan", A-Rehun sikarehujen kehittämispäällikkö Kimmo Kytölä toteaa.  

Agrox ja A-Rehu ovat molemmat tuottajien omistamia rehuyrityksiä. Molempien tavoitteena on maksimoida tilojen tulos ja tuotantotulokset ja tehdä rehut kannattavasti, mutta ei omaa tulostaan maksimoiden. Siksi yhteistyön aloittaminen tuntui luontevalta, toimitusjohtajat Forsbom ja Leija toteavat.

 

Lisätietoja antavat
Antti Pusa, toimitusjohtaja Agrox Oy, p. 0504616821, antti.pusa@agrox.fi

 

 


 

 

Turun Sanomat 8.8.2015: Rehumarkkinaa jaetaan uudelleen Raision jäljiltä

Mynämäen siilojen pitäisi olla pystyssä jo tämän kesän sadolle

 

Rehumarkkinaa jaetaan uudelleen Raision jäljiltä Sampo Rouhiainen

 

Mynämäen Roukkulin teollisuusalueen perällä kallionkulma on muuttunut murskekasoiksi. Syksyllä tontin laidalla pitäisi jo seistä siilorivi valmiina ottamaan vastaan viljaa uudelle rehutehtaalle, jota on rakentamassa rehuyhtiö Agrox Oy. Keväällä pitäisi olla pystyssä myös itse tehdas. 

Suomen rehumarkkinoita on jaettu uudestaan vuoden 2014 keväästä lähtien, kun Raisio ilmoitti lopettavansa siipikarjan- ja sianrehun valmistuksen ja keskittyvänsä naudanrehuihin ja kalanrehuihin. Nyt markkinoille jäänyttä aukkoa on täyttämässä Agrox Oy. 

Tehdasta luotsaa Juha Forsbom, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa Rehuxilla. Hän on myös yrityksessä osakkaana. Muut osakkaat ovat Forsbomin mukaan ”maataloutta lähellä olevia yksityishenkilöitä”. Heistä suurimmat osakkaat ovat mukana myös laitilalaisessa kananmunatalo Munaxissa.

 

Vaihtoehto markkinajohtajalle

 

Hankkija oli jo aiemmin, vielä Raision ollessa mukana markkinoilla, vahva toimija. Silloin sen markkinaosuus siipikarjan- ja sianrehumarkkinoilla oli noin puolet. Nyt Hankkija hallitsee noin kahta kolmasosaa markkinoista.  

Forsbomin mielestä rehubisneksessä on tilaa muillekin toimijoille. 

- Ei ole välttämättä kenenkään etu, että markkinat ovat yhden ison hallussa. 

Vaikka viljaa ei kannatakaan pitkiä matkoja kuljettaa, Hankkijan Rehuliiketoiminnan johtajaHenrik Willberg pitää rehumarkkinoita valtakunnallisena. Hän ei odota suuria heilahduksia markkinoilla. 

- Teollisten rehujen markkinat ovat aika vakaat ja ovat pysyneet sellaisina pitkään. Suurta kysynnän kasvua ei ole odotettavissa. 

Rehujen kysyntään vaikuttaa Willbergin mukaan suuresti elintarvikkeiden kotimainen kysyntä, eikä se ole tulevaisuudessakaan suuresti muuttumassa. Sikatuotannon kasvua rajoittaa osaltaan edelleen myös Venäjän asettama sianlihan vientikielto.

 

Laitos ”viimeisintä teknologiaa”

 

Agroxin tehdas on tilattu avaimet käteen –periaatteella suomalaiselta JPT Industrialta. Rehutehdas rakennetaan moduuleista, jotka kootaan Mynämäessä yhteen. Hintaa laitokselle tulee toimitusjohtaja Forsbomin mukaan toistakymmentä miljoonaa. 

Kun tehtaan myllyt parin vuoden kuluttua möyhentävät täysillä, valmista pellettiä sataa vauhdilla, joka vastaa kolmannesta markkinajohtaja Hankkijan kapasiteetista. 

Töitä tehtaalla paiskitaan aluksi kahdessa vuorossa reilun kymmenen työntekijän voimin. 

Vilja pyritään ostamaan tehtaalle suoraan tiloilta. Forsbom kertoo, että sopimuksia syksylle rukataan parhaimmillaan. Raaka-aineista soijan Forsbom toivoo saavansa Uudenkaupungin tehtaalta.

 

Forsbom näkee Varsinais-Suomen hyvänä paikkana rehutehtaalle. Ympärillä kun on kolmannes valtakunnan sioista ja kaksi kolmasosaa siipikarjasta. Lisäksi ollaan keskellä viljanviljelyaluetta. Forsbom pitää myös tontin vieressä kulkevaa 8-tietä merkittävänä tekijänä sijainnin valinnan kannalta. 

Alla riittää tekijöitä, mutta ne ovat ympäri Suomea. 

- Kapasiteettia on, mutta väärässä paikassa, Forsbom pohtii.

 


 

Vakka-Suomen Sanomat 28.7.2015: Mynämäkeen maailman ensimmäinen moduulirehutehdas


Maailman ensimmäinen moduulirehutehdas aloittaa ensi vuonna

Mynämäkeen rakennetaan moduulirehutehdas

Susanne Hiltunen

Agrox Oy rakentaa Mynämäen Roukkulin teollisuusalueelle uuden rehutehtaan, jonka rakennustyöt alkavat elokuussa. Käyttövalmiina tehtaan odotetaan olevan jo ennen ensi kesää.

Yli 10 miljoonan euron hanke työllistää toimintavalmiina reilut 10 työntekijää. Aluksi tehdas pyörii kahdessa vuorossa, myöhemmin tehtaan on tarkoitus toimia kolmessa vuorossa. Uusien työntekijöiden rekrytointi aloitetaan tammikuussa.

– Alamme ostaa viljaa lähialueilta ja teemme viljan ostosopimuksia suoraan viljelijöiden kanssa. Alustavia viljanostosopimuksia voimme tehdä jo nyt, kertoo Agroxin toistaiseksi ainoa palkattu työntekijä, toimitusjohtaja Juha Forsbom.

Kyseessä on kotimaisen JPT Industria Oy:n rakentama rehutehdas, joka on ensimmäinen maailmassa laatuaan. Moduuleista rakentuva tehdas alkaa nousta Roukkuliin heti, kun perustukset on tehty valmiiksi.

– Roukkulin tehdasta halutaan käyttää JPT Industria Oy:n referenssitehtaana ulkomaille.

Roukkuli valikoitui tehtaan paikaksi sopivan tontin ja hyvien liikenneyhteyksiensä ansiosta. Toimitusjohtajan mukaan tehtaasta ei aiheudu hajuhaittoja, sillä vilja ei haise ja pölyäkään ei tehtaasta pääse ilmaan vaan se kulkee suodattimien läpi.

Tehtaan pihaan rakentuu kolme suurta viljasiiloa, jotka ovat kukin kooltaan yli 2000 kuutiota. Siilot ovat toimitusjohtajan mukaan pystyssä jo ennen talvea. Korkeutta siiloilla on noin 20 metriä ja itse tehtaalla vajaat 30 metriä.

Tällä hetkellä yhtiöllä, jonka osakkaina on maataloutta lähellä olevia yksityishenkilöitä, muun muassa Munaxin kotimaisia omistajia, on rakennuslupa valmiina ja ympäristölupa käsittelyssä Eviralla.

Kapasiteettia tehtaalla on ensin kahden tuotantolinjan verran. Sikapuolella tuotetaan aluksi noin 10 erilaista rehua ja siipikarjapuolella vähän vähemmän.

– Aluksi tuotamme kanan- ja sianrehua vain omille osakkaillemme, mutta tarkoitus on laajentaa tuotantoa ja myyntiä myöhemmin.

Viljaa tehdas tarvitsee vuodessa useita kymmeniä tuhansia tonneja, kunhan tuotanto on saatu nostettua suunnitellulle tasolle. Vuosituotannon saavutettua tavoitetason muutaman vuoden kuluttua, tulee viljan tarve olemaan 60 000 tonnia vuodessa.

Forsbomin mukaan Suomessa on riittävästi rehukapasiteettia, mutta se on maantieteellisesti väärin sijoittunutta. Varsinais-Suomessa on 70 prosenttia maan kanoista ja 35 prosenttia sioista, mutta vain yksi rehutehdas.

– Kyllä tilaa toiselle rehutehtaalle on. Haluamme tarjota tuottajille lähiaikoina todellisen vaihtoehdon tilojen rehuntarpeeseen. Kaikki kannattavuuslaskelmamme lähtevät siitä, että tuotantomme on riittävän tehokasta, jotta investointi on järkevää tehdä, lisää Forsbom.

 

Antti Pusa, toimitusjohtaja Agrox Oy, p. 0504616821, antti.pusa@agrox.fi